Loading
Aug 7, 2014

Sanyi, humor és penge, avagy hogyan nyert Sanyi a bagoly a Kreatív Best Practice versenyén?

written by admin
in category Grafika
2014 nyarán zajlott a Kreatív és a MINI versenye, a Best Practice. A megmérettetésre olyan kommunikációs szakemberek jelentkezését várták, akik szenvedéllyel űzik a hobbijukat. A közönség 38 nevezésből végül Sanyi a baglyot szavazta meg a legjobb hobbiként.
Sanyi eleve bagolynak született, vagy lehetett volna akár zsiráf is?

Lehetett volna csiga is, zsiráf is. Sanyi a bagoly eredetileg fájdaloműzésből született, mert akkor kezdtem el rajzolni, amikor meghalt édesapám. Róla kapta a nevét, és olyanná formáltam, amilyen ő volt: ritkán beszélt, de ha megszólalt, annak súlya volt. Ezért lett Sanyi egy bölcs bagoly.

Rögtön megjelentél vele az interneten?

Először csak egy kockás füzetben gyűltek a Sanyi rajzok, aztán, amikor megismerkedtem az Illustratorral, elkezdtem számítógépen rajzolni. A barátaimnak elküldtem, akik azt kérdezték, miért nem rakom fel az internetre. Az első két évben senki sem tudta, hogy ki lehet Sanyi mögött, majd egy barátom mondta, hogy szerinte előbújhatnék.

A Facebookon közel 28 ezer* követője van Sanyi a bagolynak. Nagyobb a felelősséged, mintha ötven rajongója lenne?

Olyan dolgokról szokott Sanyi szólni, ami nekem fontos. Ő ezt úgy fogalmazza meg, hogy kicsi vagyok, semmi közöm hozzá, de azért felteszem a kérdést. Én nem akarom direkt politikai irányba terelni a blogot, de vannak olyan közéleti témák, vagy társadalmi kérdések, amiknél Sanyi a maga módján felszólal. Megosztóbb kérdéseknél, mint például egy-egy jobbikos poszt, szokott felhördülés lenni, de szerencsére olyan közösség van fent az oldalon, akik megvédenek a rosszindulatú kommentektől, és nekem nem kell közbeavatkoznom, vagy megjegyzéseket törölnöm.

Ahogy láttam, van már Sanyi plüss változat is, ez az újításokra utal?

Egy ismerősöm ajándékozta nekem a megvarrt Sanyit, és néha elvittem magammal, hogy különböző helyszíneken fotózzam le. Az olvasók ezt látták, ők pedig úgy reagáltak, hogy kinyomtatták Sanyit, akit elvittek nyaralni, így járt már Ausztráliában, New Yorkban (ami nekem azóta is csak egy álom maradt) és szinte minden európai országban. Mindezt a véletlen hozta, nem tudatos építkezés része volt. Szeptemberre pedig Sanyi webshopot tervezünk nyitni.**

Mit szeretnél elérni Sanyival?

Szeretném, ha olyan figura lenne, mint a cseheknél a Kisvakond. Jó lenne külföldi színtérre is kivinni, és az angol nyelvű oldalt (Alex the owl) is olyan népszerűvé tenni, mint amilyen a magyar.

A 3 dobogós helyezettről itt olvashattok bővebben.

Nyeremény részenként egy hónapig használhattunk egy új MINI-t, Evu bruttó 100 ezer forintot költhetett a hobbijára, továbbá a MINI BAR BUDAPEST egy 10 ezer forint értékű vouchert ajánlott fel számára. Az első három helyezett mindemellett bemutatkozhatott a hobbijával a Kreatív magazinban is.

*Az interjú 2014 ősszel készült, azóta a rajongótábor 51 ezer főre gyarapodott.
** A webshop azóta üzemel, itt lehet megtekinteni: https://www.sanyiabagoly.hu/